Активности - Блаже Конески

Адреса: Точила б.б. 7500 Прилеп

Прием на ученици со поднесување на електронска апликација

048 417 755

oublazekoneski@gmail.com

Точила б.б.

7500 Прилеп

07:30 - 17:00

Пон. - Петок

048 417 755

oublazekoneski@gmail.com

Точила б.б.

7500 Прилеп

07:30 - 17:00

Пон. - Петок

Активности

Моето првенче, Креативен хаос, настана од песна напишана за задача на час и одбиена на конкурс со образложение дека е напишана на многу возрасен стил за дете од 14 години. Како и името, Креативен хаос, хаосот е најголемиот поттик на креативност, а хаосот во мојата глава беше со желба само да се подреди, а напиша и книга. Книгата сама во себе содржи 
Читај повеќе
Нашето училиште се вклучи во проектот „Пријателски места за аутизам“. На пригодна промоција на концептот беше доделен сертификат на нашето училиште ООУ „Блаже Конески“, на која присуствуваа голем број на чинители на општествениот и јавен живот од земјата и странство. Промоцијата се одржа на 11 мај 2022 година во „Музејот на македонската борба“ во Скопје. Концептот „Пријателски места за аутизам“ 
Читај повеќе
  На 09.05.2022 година во нашето училиште беше одбележан ДЕНОТ НА ЕВРОПА. И не на било каков начин. Учениците од петтите одделенија учеа од поголемите ученици под менторство на наставничката Лидија Котеска. Ученичките Мила Ивановиќ, Деспина Аврамоска и наставничката по граѓанско образование Лидија Котеска низ интересна презентација ги „водеа“ учениците низ содржините за Европската Унија. Од мотото „Обединети во разликите“ 
Читај повеќе
Секоја година, на 2 април се одбележува Светскиот ден за подигање на свеста за аутизам во светски рамки. Во петок (1 април) ООУ ,,Блаже Конески’’ Прилеп го одбележа овој ден со изложување на материјал на изложено пано со цел борбата против дискриминацијата, славењето на разноликоста на општествата и зајакнување на вложувањето за целосно вклучување на луѓето со аутизам во рамките 
Читај повеќе
Денес, 21-ви март низ целиот свет се одбележува Денот на лицата со Дунов синдром. Во ООУ ,,Блаже Конески’’ Прилеп е одбележан овој ден со цел покренување на свеста за овој синдром. Светдскиот ден на Даунов синдром официјално е одбележан од ОН во 2012 година, додека за прв пат бил одбележан во 2006 година. Трисомија 21 (Даун синдром) медицинскиот назив за 
Читај повеќе
Во рамки на престојниот карневал и празникот Прочка во Центарот за култура „Марко Цепенков“ се одржа изложба на маски изработени од учениците од основните и средните училишта од нашиот град. Во конкуренција од преку 400 маски нашиот Андреј Бошески од IX3 одделение, под менторство на наставничката по ликовно образование Елена Димоска  ја освои првата награда. „ПОРТРЕТ“ е маска изработена од 
Читај повеќе
Оваа година нашето училиште е дел од проект Еразмус+ The Power of Animal-Assisted Interventions. Еразмус+ е програма на Европската Унија наменета да го поддржи образованието, обуката, младите и спортот во Европа. Целите на програмата во областа на образованието и обуката се: унапредување и поддршка на образованието на сите нивоа, зајакнување на врската меѓу формалното, неформалното и информалното образование и учење; 
Читај повеќе
Деновиве во Небрегово во  родната куќа на најистакнатите македонски културни дејци, писател, врвен поет и научник Блаже Конески се одвива убав настан. Течи снимањето на долгометражниот документарен филм  посветен на животот и делото на Блаже Конески -„Дневник по многу години“. Ликот на младиот Блаже го толкува наш ученик од четврто одделение, Михаил Вељаноски – Мики кој достојно се престави како 
Читај повеќе
Булингот е облик на агресивно однесување кое трае подолго време, се повторува и насочено кон исто лице, намерно, свесно негативно постапување со намера другиот да се повреди, со намера да предизвика заплашеност и со секогаш присутна несразмерност на силата, насилникот секогаш има поголема сила од жртвата, однесување кое со ништо не може да се оправда. Булингот е насилство во кое 
Читај повеќе
Изминатата 2021 година беше година на плодна соработка со Министерството за образование и наука. Со финансиска поддршка на МОН беа реализирани неколку проекти кои се од големо значење во процесот на унапредување на образованието и условите за работа како на учениците, така и вработените во нашето училиште. Во летниот период беше реализиран проект за промена на осветлувањето во училиштето кое 
Читај повеќе