Адреса: Точила б.б. 7500 Прилеп

Прием на ученици со поднесување на електронска апликација

048 417 755

oublazekoneski@gmail.com

Точила б.б.

7500 Прилеп

07:30 - 17:00

Пон. - Петок

048 417 755

oublazekoneski@gmail.com

Точила б.б.

7500 Прилеп

07:30 - 17:00

Пон. - Петок

Кирил и Методиј

„Ако ги запрашаш грчките книжевници: „Кој ви ги создал буквите, или ви ги превел книгите, или во кое време?“ – ретко кој од нив тоа го знае. Но ако ги запрашаш словенските книжевници, зборувајќи: „Кој ви ја создал азбуката и ви ги превел книгите?“ – СИТЕ знаат и ќе одговорат: „Свети Константин Филозоф, наречен Кирил, тој нѝ ја создаде азбуката 
Читај повеќе
Аз, буки, веди… Кирил згрбавен над слабата светлина, на белата хартија со петлово перо ги нижи светлозрачните букви. Буква по буква, збор по збор ја создава светлината на слепите, звукот на глувите. Таа, глаголицата, им ги отвори очите на заслепените Словени од германската и грчка власт. Тие светци, Кирил и Методиј, им ја даваат храната и водата на гладните и 
Читај повеќе