Адреса: Самоилова бр. 15, 7500 Прилеп

Прием на ученици со поднесување на електронска апликација

048 417 755

oublazekoneski@gmail.com

Самоилова бр. 15

7500 Прилеп

07:30 - 17:00

Пон. - Петок

048 417 755

oublazekoneski@gmail.com

Самоилова бр. 15

7500 Прилеп

07:30 - 17:00

Пон. - Петок

Автор: ООУБК

Петти мај е Ден на македонскиот литературен јазик на кој му оддаваме почит на македонскиот јазик и на сите претходници кои го создавале писмениот, литературен, стандарден јазик, како и долг кон иднината – дека македонскиот јазик треба да се негува, да се шири и, што е многу важно, македонскиот јазик ние треба да го подготвиме до совршенство за да стане 
Читај повеќе
OОУ „Блаже Конески“ Прилеп ги известува родителите на децата родени  од 01.01.2014 год. до 31.01.2015 год. дека согласно Законот за основно образование запишувањето на децата кои ќе посетуваат прво одделение треба да се реализира во месец мај. Поради новонастанатата ситуација со коронавирусот најверојатно истиот ќе се пролонгира. За почетокот на запишувањето на децата родителите ќе бидат дополнително информирани преку веб 
Читај повеќе
На ден 18.10.2019 година во нашето училиште се одржа Детска Вело работилница со учениците од второ одделение заедно со Граѓанската иницијатива – Прилеп на Точак која се состоеше од неколку сегменти: Запознавање Сообраќајни знаци Правила и знаци во движење Возење по категории, велосипеди, велосипед со помошни тркала, ролери, тротинети Домашна задача – Цртање сообраќајни знаци Целта на работилницата беше запознавање 
Читај повеќе
Согласно препораките на МОН нашето училиште на крајот од третото тримесечие преку видео конференциска врска ги одржа редовните состаноци и тоа: На 13.04.2020 година преку два видео состаноци беа одржани Одделенските совети со класните раководители од одделенска и предметна настава каде поединечно се произнесоа за нивните паралелки. На 14.04.2020 година се одржа Наставничкиот совет на кој беше потврден успехот на 
Читај повеќе
Катерина Лашкоска е ученичка во деветто одделение во ООУ,,Блаже Конески“-Прилеп. Од мала возраст креира поетски творби и со истите учествува на различни натпревари и конкурси на кои добива 1,2 и 3 место. На 10.06.2019 нашата ученичка ја промовираше својата прва  книга ,,Тобоган од песни” на која солзите радосници беа небројни. ,,Во нашата земја не многу често има млади писатели, малку 
Читај повеќе
Вложувајќи во образованието вложуваме во нашите деца а со тоа вложуваме во нашата иднина. Училиштето е место каде добар дел од својот живот го поминуваат децата, но и место каде работат и творат нашите наставници. Токму затоа континуирано се трудиме да ги подобруваме условите како за нашите ученици така и за нашите вработени. Во интерс на подобрување на училишната клима 
Читај повеќе
Почитувани родители, Издавачката куќа „Просветно дело“ достави допис до нашето училиште со кој нè известува дека сите родители чии деца се претплатија на детските списанија „Росица“, „Другарче“ и „Развигор“, треба уредно да ги извршат уплатите за сите планирани изданија од списанијата до крајот на учебната година. Притоа, во моментов содржините од новите изданија учениците ќе ги следат on-line, на соодветни 
Читај повеќе
Почитувани ученици и родители, Според насоките од МОН и уредбата со законска сила за примена на законот за основно образование за време на вонредна состојба (сл.весник бр.76 од 24.03.2020год) наставниците од ООУ,,БЛАЖЕ КОНЕСКИ“-ПРИЛЕП, спроведуваат учење од далечина на веб сајтот https://www.blazekoneskiprilep.com креиран од страна на училиштето за учење на далечина, ZOOM програма за видео конференциска врска, ТВ училница на МТВ, 
Читај повеќе
Најчесто поставувани прашања како да се заштитиме од корона вирусот? Зошто нема настава во училиштето? Како да се заштитиме од корона вирусот? Кои се нашите обврски во домашни услови? Како да се справиме со стравот од вирусот? Да одговориме на првото прашање: Ако одевме на училиште ние ќе требаше да се дружиме еден со друг што подразбира : поздрав со 
Читај повеќе
Почитувани директорки/директори, Согласно Упатството за наставниците за начинот на оценување на учениците во периодот на реализација на наставата преку далечинско учење,односно учење од дома, изготвено од страна на Бирото за развој на образованието и Центарот за стручно образование и обука и одобрено од министерот за образование и наука, сите формативни оценки и  согледувања на наставникот во текот на реализација на 
Читај повеќе