ООУБК - Блаже Конески

Адреса: Точила б.б. 7500 Прилеп

Прием на ученици со поднесување на електронска апликација

048 417 755

oublazekoneski@gmail.com

Точила б.б.

7500 Прилеп

07:30 - 17:00

Пон. - Петок

048 417 755

oublazekoneski@gmail.com

Точила б.б.

7500 Прилеп

07:30 - 17:00

Пон. - Петок

Автор: ООУБК

Бошески Андреј Андреј беше секаде прв, и на секогаш се искачуваше до самиот врв. На натпревари редум одеше, и нашиот клас две години го водеше. Со друштвото на магарешка секогаш се смееше, солзи од радост и смеа често лиеше. Шегувањето му беше во шема, Елена од 5ката главна тема. Хемичар е тој наш, да ја избудали Павлина знае баш. Пс. 
Читај повеќе
Еве сме на крајот од деветтото скалило, тука се разделуваме од вас, ве предаваме на животот, искористете се што ве научивме, грабајте го секој миг како да е последен, бидете гладни и жедни за нови знаења, нови подвизи. Истражувајте го животот тој ќе ви даде многу можности и  предизвици. Ќе ве падне но и ќе ви подаде рака да станете, 
Читај повеќе
Нашето училиште се вклучи во проектот „Пријателски места за аутизам“. На пригодна промоција на концептот беше доделен сертификат на нашето училиште ООУ „Блаже Конески“, на која присуствуваа голем број на чинители на општествениот и јавен живот од земјата и странство. Промоцијата се одржа на 11 мај 2022 година во „Музејот на македонската борба“ во Скопје. Концептот „Пријателски места за аутизам“ 
Читај повеќе
Како дел од активностите The Power of Animal-Assisted Interventions од програмата на Еразмус + во нашето училиште се одржа работилница „Читање со Оги“. Работилницата беше изведена со прводделенците и наставниците Наташа Ристеска, Дијана Смугреска и Кокица Стојческа. Работилницата опфати активности со читање, илустрирање и пеење за кучето Оги. Зошто оваа роботилница? Кучињата во училницата обезбедуваат и физички и емоционални здравствени 
Читај повеќе
  На 09.05.2022 година во нашето училиште беше одбележан ДЕНОТ НА ЕВРОПА. И не на било каков начин. Учениците од петтите одделенија учеа од поголемите ученици под менторство на наставничката Лидија Котеска. Ученичките Мила Ивановиќ, Деспина Аврамоска и наставничката по граѓанско образование Лидија Котеска низ интересна презентација ги „водеа“ учениците низ содржините за Европската Унија. Од мотото „Обединети во разликите“ 
Читај повеќе
Ако Планетата Земја е заеднички дом на луѓето, растенијата и животните зошто училницата да не биде место каде „гости“ ќе бидат зајачиња? Тоа се случи на 06.04.2022 година во училницата на V-1 одделение и наставничката Ана Бошкоска. Пет зајачиња го разубавија денот на учениците од V-1 одделенија, а воедно се реализираа интегрирани активности по математика, македонски јазик и ликовно образование. 
Читај повеќе
Врз основа на училишниот Правилник за пофалување и наградување на учениците, ООУ„Блаже Конески“-Прилеп распишува интерен   К О Н К У Р С За избор на првенец на генерација за учебната 2021/2022 година   Право на учество на конкурсот имаат сите ученици од деветтите одделенија кои можат да се пријават на конкурсот со самокандидирање или на предлог од раководител на 
Читај повеќе
Секоја година, на 2 април се одбележува Светскиот ден за подигање на свеста за аутизам во светски рамки. Во петок (1 април) ООУ ,,Блаже Конески’’ Прилеп го одбележа овој ден со изложување на материјал на изложено пано со цел борбата против дискриминацијата, славењето на разноликоста на општествата и зајакнување на вложувањето за целосно вклучување на луѓето со аутизам во рамките 
Читај повеќе
Од  21 до 25 март 2022 година се одржа третата мобилност од проектот ЕРАЗМУС+ The Power of Animal-Assisted Interventions. Како домаќин овој пат беше партнерот од Турција. Мобилноста се одвиваше во Истанбул во Gazikent İlkokulu, основно училиште каде учат ученици од 6 до 11 годишна возраст. На оваа мобилност нашите наставници имаа можност да се запознаат со нови можности на 
Читај повеќе
Денес, 21-ви март низ целиот свет се одбележува Денот на лицата со Дунов синдром. Во ООУ ,,Блаже Конески’’ Прилеп е одбележан овој ден со цел покренување на свеста за овој синдром. Светдскиот ден на Даунов синдром официјално е одбележан од ОН во 2012 година, додека за прв пат бил одбележан во 2006 година. Трисомија 21 (Даун синдром) медицинскиот назив за 
Читај повеќе