Erasmus+ - Блаже Конески

Адреса: Точила б.б. 7500 Прилеп

Прием на ученици со поднесување на електронска апликација

048 417 755

------------@-------.-----

Точила б.б.

7500 Прилеп

07:30 - 17:00

Пон. - Петок

048 417 755

-----------@-----.----

Точила б.б.

7500 Прилеп

07:30 - 17:00

Пон. - Петок

Erasmus+

Завршната мобилност од Еразмус+ проектот “Safe Climate Safe Future” се одржа во Македонија. Како домаќини имавме задача во најдобро светло да ја покажеме уметноста на природата. Заедно со партнерите од Турција, Грција и Унгарија, организиравме ликовни работилници со рециклирани материјали, еко-акции во природа и посета на Инфо-центарот Пелистер, каде беше презентирана поставката на флората и фауната на националниот парк, вклучувајќи 
Читај повеќе
Од почетокот на 2023 година, нашето училиште е координатор на Ерасмус+ проектот Safe Future Safe Climate, во кој се вклучени и основното училиште Gazikent ilkokulu од Истанбул – Турција, Primary School No4 од Лариса, Грција и Creative Youth Academy Hungary од Будимпешта. Проектот е во траење од 18 месеци и завршува во месец Јули 2024 година. Во овој проект учество 
Читај повеќе
Пет работни дена од 16 – 20. Мај 2022г.  беше и последната мобилност од проектот  ЕРАЗМУС+ The Power of Animal-Assisted Interventions која се одржа во Португалија – Брага. Португалските домаќини се потрудија да се поминат 5 незаборавни денови исполнети со работни активности, дружење. Денови поминати во стекнување на нови искуства како да се искористат коњите, кучињата и зајаците за постигнување 
Читај повеќе
Нашето училиште се вклучи во проектот „Пријателски места за аутизам“. На пригодна промоција на концептот беше доделен сертификат на нашето училиште ООУ „Блаже Конески“, на која присуствуваа голем број на чинители на општествениот и јавен живот од земјата и странство. Промоцијата се одржа на 11 мај 2022 година во „Музејот на македонската борба“ во Скопје. Концептот „Пријателски места за аутизам“ 
Читај повеќе
Како дел од активностите The Power of Animal-Assisted Interventions од програмата на Еразмус + во нашето училиште се одржа работилница „Читање со Оги“. Работилницата беше изведена со прводделенците и наставниците Наташа Ристеска, Дијана Смугреска и Кокица Стојческа. Работилницата опфати активности со читање, илустрирање и пеење за кучето Оги. Зошто оваа роботилница? Кучињата во училницата обезбедуваат и физички и емоционални здравствени 
Читај повеќе
Ако Планетата Земја е заеднички дом на луѓето, растенијата и животните зошто училницата да не биде место каде „гости“ ќе бидат зајачиња? Тоа се случи на 06.04.2022 година во училницата на V-1 одделение и наставничката Ана Бошкоска. Пет зајачиња го разубавија денот на учениците од V-1 одделенија, а воедно се реализираа интегрирани активности по математика, македонски јазик и ликовно образование. 
Читај повеќе
Од  21 до 25 март 2022 година се одржа третата мобилност од проектот ЕРАЗМУС+ The Power of Animal-Assisted Interventions. Како домаќин овој пат беше партнерот од Турција. Мобилноста се одвиваше во Истанбул во Gazikent İlkokulu, основно училиште каде учат ученици од 6 до 11 годишна возраст. На оваа мобилност нашите наставници имаа можност да се запознаат со нови можности на 
Читај повеќе
Од 06 до 10 декември 2021 година се одржа втората мобилност од проектот ЕРАЗМУС+ The Power of Animal-Assisted Interventions. Земја домаќин беше Литванија. Во градот Šiaulių се сретанаа партнерите од Португалија, Северна Македонија, Турција и Литванија каде се разменија искуства за подобрување на работата со деца кои имаат потешкотии во учењето, деца со физички инвалидитет, деца кои пројавуваат анксиозност, депресија, 
Читај повеќе
Првата мобилност и првата средба на учесничките држави- партнери на проектот Проектот The Power of Animal-Assisted Interventions од програмата на Еразмус + се одржа во нашата земја. Како домаќини имаме задача да презентираме како моќта на коњите и кучињата делува на подобрување на состојбата на децата со потешкотии во учењето. За таа цел се изведе посета на Green Center- Ранковце 
Читај повеќе