Активности - Блаже Конески

Адреса: Точила б.б. 7500 Прилеп

Прием на ученици со поднесување на електронска апликација

048 417 755

------------@-------.-----

Точила б.б.

7500 Прилеп

07:30 - 17:00

Пон. - Петок

048 417 755

-----------@-----.----

Точила б.б.

7500 Прилеп

07:30 - 17:00

Пон. - Петок

Активности

На 04.06.2024г. во Битола, се одржа Државното првенство во спортска гимнастика за основни училишта на кое учествуваа околу 130 натпреварувачи во повеќе категории . Нашето училиште успешно го претставија учениците: Дарија Бунтеска III-4, Матеја Ковилоска IV-1, Јована Везенкоска V-4, Галена Ацеска V-4, Марија Велеска VI-1, Марија Кафеџиоска VII-3, Матеа Тризагароска IX-4 и Георгина Апостоловска IX-5 ,под менторство на наставничката Ивана 
Read more
Во рамките на Еразмус+ програмата финансирана од Македонската Национална агенција за европски образовни програми и мобилност, Здружението Јасна Иднина од с.Небрегово, Долнени реализираше обука на тема неформално образование под името РАЗВИВАЊЕ ПРИСТАПИ ЗА НЕФОРМАЛНО УЧЕЊЕ НА МЛАДИТЕ. Целта на обуката беше да поттикне алтернативно размислување, поттикнување на вештини за критичко размислување и промовирање креативност кај младите, како и да им 
Read more
Учениците од третите одделенија од нашето училиште имаа интегриран наставен ден. Беа во посета на Основното музичко училиште “Ордан Михајлоски- Оцка” и проследија презентација на музички инструменти. Како дел од прошетката посетија културно историски споменици низ центарот на Прилеп и Меморијалниот музеј “11 Октомври”. Со тоа ги проширија и збогатија своите знаења од минатото на својата држава.
Read more
По повод 20 Мај денот пожарникарите учениците од 7-2 одделение беа во посета на Територијалната Против Пожарна Единица на град Прилеп.Се запознаа со нивната опрема и работа, научија како да постапат при откривања на шумски пожар и им посакаа да имаат помалку работа.
Read more
9 -ти Мај Денот на победата над фашизмот и Ден на Европа кој на глобално ниво ја слави идејата за траен мир и заедништво одбележан е и во нашето училиште. Активностите беа во организација на наставниците: Виолета Христоска, Наташа Ристеска Проданоска, Весна Арсиќ, Валентина Кочоска и Лидија Котеска. Учениците од осмо и деветто одделение учествуваа во работилница на тема „Замислете 
Read more
Актив од второ одделение! Воннаставни активности: Проект: Програма за планирање на активности за професионална ориентација и кариерно советување! Област: Реални средби Ниво: Разбирање на специјалната вредност на работата и важноста на работата во животот на поединецот! Поттикнување на искуствено доживување Активност: Посета на текстилната фабрика „Тила“, која произведува конфекција за деца, македонски бренд на детска облека! Разговор со родителот Ивана 
Read more
За прв пат Народна техника Прилеп е учесник во проектот “Хепенинг” во организација на НУ Музеј Прилеп, во чест на големиот Блаже Конески ! Проектот започна на 23.03.2024. Во активностите предвидени во неговите рамки се вклучени ученици од основните училишта, а меѓу нив и нашиот ученик Матеј Чиртоски од 8 одд. Ментор е наставничката Лиле Талеска.
Read more
Е – Твининг проект “Dance of Words”  не е  само активност за уживање во уметноста на писмената зборување, туку и моќен алат за образование и воспитување. Оваа активност претставува интересен начин да се стимулира креативноста, комуникацијата и критичкото размислување кај учениците. Развива Креативност: Оваа активност ги поттикнува учениците да ги истражуваат различните начини на изразување и да се охрабрат  да 
Read more
На ден 11.03.2024 год. (понеделник) се реализираа две едукативни ботанички работилници ,,Семиња’’ и ,,Терариум’’ со учениците од нашето училиште во рамките на преоектот NATURE EXPEDITION под раководство на Јасмина Бошевска– проект координатор (професорка по книжевност, мозаичар и дизајнер) и Марија Тодороска- едукатор, (биолог). Фокусот на овој проект е природава, животната средина, биодиверзитетот, културното наследство на национално ниво – прилепскиот регион 
Read more
Денеска во нашето училиште беше означен почетокот на изградбата на новата спортска сала. Прилеп може да очекува уште оваа година некаде во втората половина на годината да има дополнителни околу 4.000.000 евра кои што би биле за инфраструктурни проекти кои што ќе ги понуди Општината, ова денеска преку изјава за медиумите го истакна пратеникот Александар Николоски.
Read more