Творби - Блаже Конески

Адреса: Точила б.б. 7500 Прилеп

Прием на ученици со поднесување на електронска апликација

048 417 755

------------@-------.-----

Точила б.б.

7500 Прилеп

07:30 - 17:00

Пон. - Петок

048 417 755

-----------@-----.----

Точила б.б.

7500 Прилеп

07:30 - 17:00

Пон. - Петок

Творби

Комисијата констатира, дека за конкурсот се испратени 76 лични творби (песни) од ученици од основните училишта во општина Прилеп. Во нашето училиште се постигнати следните резултати: Прва награда за песната „Моето училиште“, чиј автор е Даријан Дукоски, ученик од IV-1 одд. под менторство на наставникот Весна Конеска. Доделени се специјални награди за следните песни: „Јас како еко-херој“, чиј автор е 
Read more
Меѓународниот ден на лицата со попреченост се одбележува секоја година на 3 Декември со цел промоција на севкупното и еднакво учество на лицата со попреченост и нивна инклузија во сите сфери на опшественото живеење. Инклузивното образование е квалитетен воспитно-образовен процес кој за СИТЕ деца, идни граѓани на инклузивното општество, значи присуство, учество и постигнување успех, согласно индивидуалните потенцијали. Оваа година 
Read more
Почитувани ученици, Ве информираме дека ООУ„Блаже Конески“-Прилеп согласно програмата за реализација на проектот „Антикорупциска едукација за учениците во основните училишта“, покрај другите активности организира и литературен и ликовен конкурс наменет за  ученици од VIII и IX одделение. Со цел да се поттикне критичко размислување, формирање на позитивни вредности и развивање на креативноста кај младите, проектот вклучува конкурс за најдобар напишан 
Read more
ООУ„Блаже Конески“ – Прилеп, може да се каже, веќе традиционално, во соработка со Клубот на литературни творци од Прилеп организира натпревари во кои зборот е оружјето, а стиховите се полето за дејствување. Темата на стиховната битка е најсветлиот празник за секое дете, празникот на мајките – 8 Март. И оваа година нашите ученици од петто до деветто одделение имаа плодна 
Read more
Наставничките Катерина Јонческа, од основното училиште Блаже Конески, во соработка со професорката Јулијана Поповска, професорка по стручни предмети во текстилната струка, изведоа заедничка активност, во сколоп на наставата по предметот животни вештини во просториите на училишната работилница за практична настава на СОУ Ѓорче Петров. На учениците од основното училиште им беше презентиран начинот на изработка на облека, а и самите 
Read more
Заврши уште една учебна година поинаква од другите. Празни училници, тивки ходници, средби преку екрани. Секој од своја страна требаше да се прилагоди на новите наметнати промени. Секоја ваква промена внесува страв од неизвесноста, секој си го поставува прашањето КАКО? ШТО? Кога станува збор за наставникот, кој е вистински професионалец во својата работа ваквите промени преставуват предизвици, мотив за победи, 
Read more
Изминатиов период, иако воспитно образовниот процес се изведува во изменети услови прилагодени на светската пандемија предизвикана од КОВИД-19 нашите наставници не се поколебаа да продолжат да ги бодрат учениците да учествуваат на различни конкурси и натпревари и да ги собираат најдобрите места за себе и за нашето училиште. Така, во месец декември дел од нашите ученици конкурираа на објавениот конкурс 
Read more
Катерина Лашкоска е ученичка во деветто одделение во ООУ,,Блаже Конески“-Прилеп. Од мала возраст креира поетски творби и со истите учествува на различни натпревари и конкурси на кои добива 1,2 и 3 место. На 10.06.2019 нашата ученичка ја промовираше својата прва  книга ,,Тобоган од песни” на која солзите радосници беа небројни. ,,Во нашата земја не многу често има млади писатели, малку 
Read more